Blue eyes program

Standaard oogkleur

We kennen allemaal de Brit met de koperkleurige ogen, die variëren van een geeltint tot diep oranje en de silver/golden Britten met groene ogen. De silver tabbies zie je zo nu en dan ook met hazelnootkleurige ogen.

Bij ons in de Cattery hebben wij ook point Britten (Juma, Julie en Martha), dit zijn de Britten die een Siamese aftekening hebben en blauwe ogen. De point Britten zie je helaas niet zo heel veel meer. Wellicht dat we in de toekomst nog een mooie point Brit tegen het lijf lopen die onze Cattery kan versterken.

Oogkleur witte Brit en de Van/Harlekijn

De blauwe oogkleur kun je ook tegenkomen bij de witte Brit. De witte Brit kan voorkomen met koperkleurige ogen, blauwe ogen en odd eyed (1 blauw oog/1 koperkleurig oog). Van deze drie varianten hebben wij ook Britten in onze Cattery (Osiris, Mia, Blossom, Aurora en Nefertiti).

Osiris BKH wit Mia BKH wit Blossom BKH wit 

Aurora BKH wit Nefertiti BKH wit Alladin BKH fawn van tabby

De blauwe oogkleur bij de witte Brit wordt tot stand gebracht door een ander gen dan bij de point Britten. Ook bij katten met veel wit in de vacht (bij de van en harlekijnen) komen de blauwe ogen en odd eyed ogen voor. Kort gezegd wordt een oog blauw of beide ogen blauw door het gebrek aan pigment in dat oog. Dit effect op het pigment van de oogkleur is gekoppeld aan het dominante gen voor een witte vacht (het W gen ) en het semi-dominante gen voor een vacht met wit (het S gen).

Vanaf najaar 2023 hopen wij een nieuwe lijn uit te zetten met onze odd eyed kater Alladin. De ogen van de nakomelingen van Alladin met veel wit in de vacht kunnen dan katten met de speciale odd eyes of blue eyes worden.

Britten met Altai gen

Naast Alladin hebben wij in de Cattery nog een kater met een "afwijkende" oogkleur, Apollo (stamboomnaam Fabien), een fawn bicolor Brit met blue eyes. Deze blauwe ogen zouden volgens de stamboom van Apollo (stamboomnaam Fabien) hun oorsprong hebben in een ander dominant gen, het zogenaamde “Altai” gen. Dit gen zou ook bij solid/tabby Britten een afwijkende oogkleur kunnen geven, dit in tegenstelling tot het gen van de witte Brit en de Brit met veel wit in de vacht. Deze katten zijn nog uiterst zeldzaam en het fokprogramma wordt nog wereldwijd uitgezet. De nakomelingen van deze katten zullen een afstammingsbewijs krijgen of een stamboom met daarop de vermelding X van experimenteel. De vader van Apollo is zo’n solid gekleurde Brit, een fawn Brit met blue eyes en werkelijk prachtig om te zien. Van Apollo hopen wij in het najaar van 2023 de eerste kittens te verwachten en wie weet wel bicolor of solid Britten met prachtige blauwe ogen.

Apollo BKH fawn bicolor Vader van Apollo BKH fawn blue eyes

Natuurlijk hebben we geen garanties van de natuur dat we daadwerkelijk uit elke combinatie van Alladin of Apollo de Britten met de anders gekleurde ogen gaan zien, maar het genenmateriaal is er in ieder geval voor aanwezig.

De aanschafprijs van een Brit met anders gekleurde ogen zal van een andere categorie zijn dan van de Brit met de “standaard” oogkleur. Daarnaast mogen de mannelijke nakomelingen van Apollo enkel strikt als gezelschapsdier verhuizen, dat wil zeggen met een fokverbod.

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel