1. Het karakter van je kat

De ene kat is de andere kat niet. Hoe komt dit?

Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op het gedrag van je kat. Nu die zaken niet voor elke kat gelijk zijn, zullen katten individuele verschillen in hun gedrag laten zien. 

Er bestaan 2 basispunten van waaruit we een kattenkarakter kunnen omschrijven. 

1 Het aangeboren niveau van zelfzekerheid.

Het niveau van zelfzekerheid bij een kat is aangeboren en varieert in gradaties van héél verlegen naar héél zelfzeker.

We spreken bij katten over zelfverzekerdheid  en niet over 'dominatie' of 'onderdanigheid'. Katten zijn namelijk van nature solitaire jagers en hebben geen vaste hierarchie nodig om te overleven.

2 Socialisatie

Tijdens pakweg de eerste 7 levensweken leert een kat alles wat normaal is en waarvan ze wel of niet zou moeten schrikken. Zo raakt ze bijvoorbeeld gesocialiseerd aan de omgeving en de levende wezens die ze heeft leren kennen.

Uit deze 2 basispunten kunnen we 4 combinaties van typen katten maken. Deze staan in onderstaande afbeelding weergeven met haar desbetreffende kenmerken. 

kattenkarakters

Er zijn ook nog andere zaken van invloed op het gedrag van jouw kat en die bepalen waarom jouw kat op een bepaalde manier reageert, denk aan:

- genetische afkomst

- prenatale invloeden

- vachtkleuren

- ras

- omgeving

- individuele voorkeuren

- aangeleerd gedrag

Let op, hetgeen je zojuist gelezen hebt betreft geen exacte wetenschap. Het is niet zo dat elke kat in een hokje onder te verdelen valt, dat het een sluitend verhaal is dat opgaat voor elke kat in elke situatie. 

Deze blog geeft je achtergrondinformatie en een mogelijke verklaring  waarom je kat een bepaald gedrag wellicht eerder wel of niet laat zien ten opzichte van jou of andere katten. Uiteindelijk zal deze informatie je een handvat kunnen geven hoe om te gaan met jouw kat en je helpen haar welzijn te verbeteren.

bron: Handleiding voor een gelukkige kat - Anneleen Bru

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel