HCM

HCM staat voor Hypertrofe Cardiomyopathie en komt bij vrijwel alle diersoorten, maar ook bij mensen voor. HCM is de meest voorkomende oorzaak voor een plotseling hartfalen onder jong volwassenen. Dat geldt ook voor een aantal kattenrassen.

Door diverse oorzaken zal de hartspier gaan verdikken en niet meer zijn functie goed kunnen uitoefenen. De normale functie wordt belemmerd en er ontstaat hartfalen. Er zal een zogenaamd overvullingsbeeld ontstaan waarbij er vocht in de longen zit en de kat ademhalingsmoeilijkheden krijgt, vochtophoping en de kat uiteindelijk sterft.

HCM

Momenteel kan er nog niet onomstotelijk vastgesteld worden of een kat vrij/lijder of drager is van het HCM gen. De wetenschap blijft in ontwikkeling en discussieren over de mutaties van het gen en de wijze van onderzoek daarnaar. Momenteel kan er dna onderzoek worden verricht en een echografie gemaakt worden, maar beide onderzoeksmethoden geven geen 100% uitsluitsel. Uiteraard is het wel toe te juichen dat fokkers hun fokdieren laten testen en zal de wetenschap zich in de toekomst steeds verder ontwikkelingen, waardoor steeds meer op verantwoorde wijze gefokt kan worden.

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel