Ontvlooien

In de cyclus van de vlo zijn er 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo. De cyclus duurt onder normale omstandigheden 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.

Eitje:De eitjes zijn parelwit, ovaal, erg glad en hebben een lengte van 0,5 mm. Ze worden door de volwassen vlo op of in de vacht van het dier gelegd en vallen er gemakkelijk af door schudden, krabben of gewoon door het bewegen van de kat. Op deze manier kunnen de eitjes overal in huis terecht komen.

Larve: De larve is langwerpig en 2 tot 5 mm lang. Ze leven vooral in tapijten, scheuren en spleten en leven voornamelijk van vlooienpoep. De larven kunnen ook buitenshuis overleven.

Pop: De pop is wit, ovaal, erg kleverig en ongeveer 5 mm lang. De pop komt uit door trillingen, druk en warmte. Het stadium van de pop kan uitlopen tot een half jaar als de omstandigheden ongunstig zijn.

Vlo: De vlo heeft het bloed van de kat nodig om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. De eiproductie begint al 1 dag na het paren. Een vrouwtje legt gemiddeld de eerste 50 dagen 27 eitjes per dag. Ze kan wel 100 dagen eitjes produceren. Dat betekent dat een vrouwtjesvlo meer dan 2000 eitjes kan leggen.

Cyclus van de vlo        Cyclus van de vlo             Vlo     Vlo

Gevaar zit in een klein hoekje, misschien ontvangt u weleens bezoek met een hondje en laat dit hondje een vlo achter of misschien loopt u een vlo zelf mee naar binnen aan uw schoenen of kleding. Voorkomen is beter dan genezen en daarom adviseren wij u ook om uw kat regelmatig preventief te behandelen met een anti vlooienmiddel en uw kat regelmatig ter controle met een vlooienkam te kammen. (Let op vlooienpoep, een grote hoeveelheid zwarte korreltjes. Deze zwarte korreltjes zijn ook waarneembaar wanneer de vacht van de kat wordt opengeslagen. Komt u vlooien tegen, verdrink deze dan in een bakje water of knijp ze fijn met uw nagels, om wegspringen te voorkomen.) Ook al komt uw kat dus niet buiten.

Vlooienpoep   Afbeelding vlooienpoep

Zelf gebruiken wij Frontline spray, dit middel is ook geschikt voor zeer jonge kittens en zogende poezen. Bovendien werkt Frontline spray ook tegen teken en luizen. Frontline spray is eenvouding en betaalbaar te verkijgen bij Medpets, u kunt daarvoor ook de link gebruiken van ons partnerprogramma. Wanneer u een anti vlooienmiddel gaat gebruiken lees dan uiteraard eerst goed de bijsluiter!

Mocht uw kat vlooien hebben, dan begint u met de bestrijding van de vlooien op de kat, maar vergeet vooral niet de omgeving. Zoals hierboven al is omschreven vallen eitjes uit de vacht en verspreiden zo door uw huis eitjes die zich vervolgens tot vlooien zullen ontpoppen.

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel