Vachtverzorging

"Een kat heeft 40 miljoen haren: 5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel."

Midas Dekkers, bioloog

Dit is misschien een wat overdreven formulering, maar voor de meeste mensen wel herkenbaar.

Of u nu een korthaar, halflanghaar of langhaar kat hebt u zult ook wel haren op uw kleding, bank en vloer hebben gevonden. Katten kennen de cyclus van zomervacht en wintervacht en komen bij de afwisseling van die periodes in de rui. De lenterui vindt plaats in de periode april/mei/juni wanneer de temperatuur stijgt en de herfstrui in oktober/november/december wanneer de temperatuur daalt.Een ruiperiode duurt ca. 3/4 weken.

Wanneer een kat voornamelijk binnenshuis leeft, ervaart hij/zij geen grote tempertuurwisselingen en kent daarom een verlengde rui. Het gehele jaar door zult u wel haarverlies opmerken. De rui is een natuurlijk proces en daar kunt/mag u niets aan doen. U kunt het haarverlies echter wel beperken door de kat zijn/haar vacht te verzorgen. Dit is ook van belang voor de huidconditie van uw kat en gaat haarballen en de daarbij behorende mogelijke gevolgen tegen.

Er bestaan verschillende soorten kattenrassen met verschillende type vachten, die ook een verschillende verzorging nodig hebben. Zo heeft een halflanghaar of langhaar dagelijks een borstelbeurt nodig en dienen klitten ontward te worden, dit om hardnekkige klitten en het vervilten van de vacht tegen te gaan.

Bij het trimmen van katten bestaan verschillende methodes.

Hieronder volgt het advies voor de verzorging van de vacht van de Brits Korthaar:

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel