Kittenchecklist

                                                                          

Om u als toekomstig nieuwe kitteneigenaar op weg te helpen, hebben we een checklist opgesteld van benodigdheden voor het kitten waar u zoal aan kunt denken naast de aanschaf van uw kitten. 

o transportmand (Denk aan een ruime transportmand, uw kitten blijft immers niet klein en zal voor zijn jaarlijkse check up of castratie de dierenarts dienen te bezoeken. Een reismand met bovenkant die open kan zou helemaal uitkomst bieden, wanneer de kat bij de dierenarts niet het mandje uit zou willen komen. In de transportmand kunt u een mandje of dekkentje leggen, zodat de kat zacht ligt.)

o kattenbakken (Stelregel aantal bakken = aantal katten + 1. Denk aan een ruime kattenbak, met of zonder kap. Wanneer u een kattenbak met kap heeft aangeschaft, verwijder dan altijd het klepje! Katten hebben hier een vreselijke hekel aan. Wanneer het kitten groot genoeg is, kunt u denken aan een kattenbak met boveninstap waardoor de uitloop van grit wordt beperkt. De kat moet zo'n bak wel wenselijk vinden en er wellicht aan wennen. Een tip die Anneleen Bru in 1 van haar Bootcamps gaf is een kunststof mand van de Action, een praktische en goedkope oplossing. Deze manden zijn hoog, waardoor de kat zich veilig voelt bij het gebruik van de bak en de uitloop is ook minder.)

o kattenbakgrit (Wij gebruiken klontvormend grit van de Jumbo, hygiëne varriant. Ook maken we gebruik van het PeeWee systeem. Het PeeWee systeem is echter niet bij alle katten geliefd. Het liefste hebben ze fijn zand aan de pootjes. In de loop der jaren hebben we verschillende soorten grit gebruikt van grote bekende merken en minder bekende merken. Er worden telkens nieuwe uitvindingen gedaan, maar beter wordt het grit er niet van. Vandaar dat wij nu op het product van de Jumbo zitten. Neem liever geen grit met een geurtje, katten kunnen hier niet allemaal tegen. Wilt u een ander grit gaan gebruiken dan dat het kitten is gewend, stap dan stapsgewijs over. Ander grit dan dat het kitten gewend is kan goed gaan, maar we kennen ook verhalen van kittens die niet meer naar de bak gingen, met alle gevolgen van dien.)

o etensbak en waterbak (Zet de etensbak en waterbak niet naast elkaar en zorg dat ze zo groot zijn, dat het kitten niet de rand raakt met zijn/haar snorhaartjes. Vaak vinden ze platte schalen voor de brokjes of het natvoer prettig. Wil je lang plezier hebben van de bakken, kies dan voor keramiek. Hier gaan geen geuren intrekken, wat wel kan gebeuren bij kunststof. Ook RVS wordt veel gebruikt. N.B. een kat kan ook allergisch reageren op het materiaal van voer- waterbak. Als het kitten groter wordt, kunt u er ook voor kiezen om op meer plekken in huis voer- en waterbakken neer te zetten, zo houdt u de kat in beweging. Een andere tip, probeer eens een voerpuzzel.)

o drinkfontein (Biedt de mogelijkheid om een kat die van nature weinig drinkt extra te laten drinken. Mocht u een drinkfontein aanschaffen, zet dan ook altijd nog andere extra waterbakken of vazen met water neer door het huis.) 

o voerpuzzels (Kunnen katten aan het werk zetten, zo blijven ze mentaal ook gezond. Ook leuk om samen met de kat de doen. Fijne bezigheid voor in de nacht. Mocht uw kitten zo goed gegroeid zijn en te zwaar worden, dan is dit ook een superoplossing voor de kat, geen eten kado, maar ervoor werken. Zet de puzzels verspreid door het huis en de kat krijgt ook meer beweging.)

o krabpaal/ uitkijktoren (Krabpalen zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Wij hebben inmiddels in de loop der jaren al heel veel palen versleten. Wij hebben goede ervaringen met de palen van RhR Quality, PetRebels en Katzendeko. Let bij de aanschaf van een krabpaal erop dat het sisal is verlijmd aan de palen, dat de palen een grote diameter en een goede bodemplaat hebben voor de stevigheid van de paal.)

o krabkarton (katten zijn gek op karton, en tegenwoordig zijn er heel veel kartonnen producten voor katten te krijgen. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal producten, sommige om te krabben en als ligplek te gebruiken en andere om te krabben en te spelen. Door gedragstherapeute Anneleen Bru wordt geadviseerd om meerdere van dit soort objecten door uw huis neer te zetten. Mocht de kat bijvoorbeeld een stressmomentje ondervinden, kan hij/zij zich op het karton ontladen. Het geeft katten ook een gevoel van veiligheid om net even een stukje hoger te zitten, van de grond af, of om even te schuilen.)

o speeltjes > wij hebben met veel zorg een Box met speeltjes samengesteld. De Box bevat naast speeltjes ook tips & trics hoe te spelen met uw kat en extra's. De Boxen zijn beschikbaar in 5 thema's. Ook hebben we andere speelproducten geselecteerd die altijd in de smaak vallen bij de katten.

> neem hier een kijkje in onze Ailurosshop

o mandjes/ligplekjes (katten zullen een eigen voorkeur ontwikkelen voor producten. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal producten die onze katten fijn vinden, o.a. ook onze eigen handmade ligkussens.)

> neem hier een kijkje in onze Ailurosshop

o cattification indoor (met cattification wordt eigenlijk bedoeld dat u uw woning helemaal catproof maakt en er ook rekening mee houdt dat u ook verticaal denkt bij de inrichting van uw woning. Een kat houdt er van om de hoogte in te gaan, om veilige en rustige plekjes op te zoeken en om goed overzicht te hebben. Een leuk boek over Cattification is verkrijgbaar van de Amerikaanse gedragstherapeut Jackson Galaxy, bekend van het tv-programma My Cat from HELL, verkrijgbaar bij bol.com.

o cattification outdoor > info volgt

o verzorgingsproducten voor vacht, ogen, oren, nagels etc. > wij hebben diverse producten geselecteerd die wij zelf ook gebruiken.

> neem hier een kijkje in onze Ailurosshop 

o ontwormingsmiddel (wij gebruiken ontwormingsmiddel van Panacar pasta/pil of Milbemax pillen, deze producten zijn makkelijk zelf te bestellen via www.hondenkattenapotheek.nl/www.medpets.nl/www.dierenapotheek.nl dat scheelt u een bezoek aan de dierenarts en kosten voor een consult).

(laatste update checklist 19 juni 2021)

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel